Ako sa správne stravovať a jesť zdravo ako Mitochondriak?
Snažíte sa „žiť zdravo“, jesť kvalitne a celkovo svojmu telu dopriať to najlepšie? Možno sa z času na čas upnete k trendu, ktorý vás zaujme. Ale ktorý z trendov, ktorých existuje v súčasnej dobe veľké množstvo, si vybrať? Paleostravu, prerušovaný pôst alebo nízkosacharidovú diétu? Alebo niečo úplne iné? Každý má možnosť nájsť si to najlepšie pre svoje telo a prispôsobiť stravovanie tak, ako vyhovuje jeho potrebám. A pretože je každý iný, neexistuje ani univerzálne riešenie stravovania pre všetkých. Dnes vám ukážeme, ako pri výbere stravy premýšľa „Mitochondriak“ a čo sú hlavné body, na ktoré sa treba podľa nás pri stravovaní zamerať.
Aké by malo byť zloženie stravy?
Väčšina ľudí si často spája výživu s kalóriami a zdĺhavo ich počítajú, keď sa snažia buď schudnúť, pribrať alebo zlepšiť svoj zdravotný stav. To, čo hrá v strave úlohu, ale nie sú kalórie, ale protóny, elektróny a dokonca aj fotóny (svetlo). V jedle sa skrýva oveľa viac, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Keď prijímame potravu, naše telo ju rozkladá až na úroveň elektrónov a protónov, s ktorými potom pracuje a vytvára energiu.
Aký vplyv na potraviny má prostredie?
Úplne zásadné! To, kde potravina vznikla, zohráva kľúčovú úlohu. A je to rovnaké v prípade ovocia, zeleniny, mäsa, ale aj napríklad polotovarov. Svetlo je v potravinách uložené ako informácia, ktorú naše telo dokáže prečítať. Preto keď jeme napr. banán, ktorý vyrástol v lete pod silným UV svetlom, naše telo z neho najefektívnejšie využije energiu len pokiaľ má tiež k dispozícii dostatok UV svetla. Teda v lete. Keď jeme taký banán v zime a pod umelým svetlom, naše telo dostáva mylné informácie a nedokáže z takejto stravy využiť všetko efektívne. Zatiaľ čo keď si v zime dáme tuk alebo mäso z poctivo chovaného zvieraťa, môže ho naše telo v zime využiť mnohonásobne efektívnejšie.
Vyskúšajte prerušovaný pôst
Medzi jednotlivými jedlami, najmä medzi posledným jedlom predchádzajúceho a prvým jedlom nasledujúceho dňa dodržujte dostatočne dlhú prestávku. Telo potrebuje určitý čas na rozloženie a spracovanie potravy a tiež potrebuje prázdny žalúdok, aby črevá aj mitochondrie mohli účinne recyklovať a regenerovať. Tu viac rozpracovať časové schémy 16/8, apod.
Aký typ diéty je teda ten najlepší?
Pri výbere vhodného jedálnička vždy myslite na svoje okolie a na to, akú stravu konzumujete. Keď ste v lete vonku vystavení intenzívnemu UV žiareniu, môže vaše trávenie fungovať efektívne takmer za všetkých okolností. Zatial čo v zime keď je slnečného svetla málo a vy chcete fungovať naplno a byť výkonný, musíte preferovať najmä živočíšnu stravu a obmedziť sacharidy a rýchle cukry na najmenšie možné množstvo. Tu typy diét – nízkosacharidová, paleostrava, ketodieta a pod. porovnať, zamerať sa na rozdiely.
Ako sa stravovať ako Mitochondriak?
Keď rastie ovocie alebo zelenina, práve vtedy je dobré ich jesť. Ideálne teda využívať sezónne produkty najlepšie od miestnych pestovateľov. Keď je zima a nerastú, netreba to s nimi preháňať. Vždy postupujte intuitívne a premýšľajte o tom, čo by ste robili a jedli, keby ste žili vonku ako zvieratá a mali prístup iba k tomu, čo je aktuálne v prírode okolo vás.