Leto je ideálnym obdobím, kedy môžete nasávať slnečnú energiu a zároveň účinne zvyšovať odolnosť svojej pokožky voči UV žiareniu. V dnešnom článku vám ukážeme, ako pripraviť pokožku na to, aby zvládla viac slnečných lúčov – bez rizika spálenia.
V predchádzajúcom článku ste sa mohli dočítať ako nám môže červené a infračervené svetlo pomôcť s adaptáciou na UV žiarenie a zároveň nám pomôcť v získaní všetkých benefitov, no a dnes vás čakajú praktické kroky ako na to:
Krok 1: Pravidelne sa vystavujte rannému slnku, a to približne hodinu a pol po východe slnka
Ako na to: počas prvej hodiny po východe slnka vyjdite na 5-10 minút von. Nechajte svetlo dopadať do očí (bez slnečných okuliarov!) a na pokožku. Nemusíte sa vôbec pozerať do slnka, iba jeho smerom. Pri východe slnka jednak upravujete svoj cirkadiánny rytmus, ale aj vtedy je slnko bez UV žiarenia a namiesto toho vyžaruje veľa červeného a infračerveného svetla, ktoré buduje vašu odolnosť voči UV žiareniu.
Krok 2: Postupne zvyšujte svoju odolnosť voči slnku a UV žiareniu - pomocou červeného a infračerveného svetla
Ako na to: Začnite 2-3 minútami na každú stranu (predné a zadné) uprostred dopoludnia alebo popoludní, pred západom slnka. Časti vášho tela, ktoré vystavíte červenému svetlu, si vybudujú odolnosť voči UV žiareniu - slnečný mozoľ. Pokiaľ nemôžete byť na slnku, používajte aspoň vhodné zariadenie na terapiu červeným svetlom. Po niekoľkých dňoch postupne zvyšujte intenzitu na 5, 10 alebo dokonca 30 minút a sledujte, ako sa vaša pokožka prispôsobí.
Krok 3: Rozvíjajte svoju intuíciu pobytom na slnku a poznávaním seba samého
Ako na to: Buďte dôslední a rozumní - pracujte na rozvoji svojej intuície postupne. Čím častejšie sa budete zdržiavať na slnku, tým viac si vyviniete intuíciu pre to, kedy už máte UV žiarenie dosť. preháňať, ale je to pre vás tiež lepšie ako sa mu úplne vyhýbať.
Krok 4: Využite silu červeného a infračerveného svetla ako terapia po vystavení UV žiareniu
Jak na to: Červené a infračervené svetlo je veľmi prospešné aj po vystavení UV žiareniu. Rovnako ako pomáha našej pokožke vybudovať si toleranciu, pomáha aj pri prípadnom poškodení alebo prehriatí. Červené a infračervené svetlo stimuluje tvorbu nového kolagénu, fibroblastov, melanínu a radu opravných mechanizmov v koži, ktoré sú pre nás nevyhnutné.
Môžete využiť hodinu pred západom slnka, alebo opäť - nejaké vhodné zariadenie na terapiu. V prípade využitia LED infračerveného panelu alebo infračervenej lampy odporúčame využiť menšiu dávku. Osvetľujte zo vzdialenosti aspoň 60 až 100 cm po dobu 5 až 10 minút. Na tomto obrázku môžete vidieť, ako štúdia zvýšila toleranciu kože a znížila začervenanie kože po vystavení UV žiareniu pomocou červeného svetla.
 srudia ako cervene svetlo zvysuje toelranciu na uv ziarenie a solarny mozol by Jaroslav Lachký.png)
Krok 5: Pri pobyte na slnku nepoužívajte slnečné okuliare av ideálnom prípade ani opaľovací krém.
Ako na to: Vaše oči sú predĺženou rukou vášho mozgu a detekujú UV žiarenie. Pokiaľ vonku nosíte slnečné okuliare, ktoré blokujú 100% UV žiarenia, váš mozog nedostane signál, že ste vystavení UV žiareniu alebo že je prítomné, takže vaša koža neprodukuje melanín a vy ste náchylnejší na spálenie.
LED Infrapanely s červeným a infra svetlom
Nakupovať
LED infražiarovky s červeným a infra svetlom
Nakupovať
Krok 6: Po západe slnka sa vyhnite všetkému umelému osvetleniu.
Ako na to. Náš cirkadiánny rytmus nebude dobre fungovať, nebudeme vytvárať dostatok melanínu a naša regenerácia sa spomalí. Pokiaľ už si doma večer svietite - skúste bezpečné vnútorné osvetlenie tlmeným červeným svetlom a skombinujte ich s okuliarmi proti modrému svetlu. Vaše zdravie vám poďakuje. :)
Krok 7: Jedzte stravu s vysokým obsahom antioxidantov, kvalitných omega 3 mastných kyselín a rýb, ktoré ešte lepšie absorbujú UV žiarenie.
Ako na to: Na tvorbu vitamínu D, na premenu svetla na elektrické signály, ktoré umožňujú komunikáciu medzi bunkami, a na spracovanie svetelných signálov potrebujeme určité živiny, ako je cholesterol, síra, horčík, vitamín A, vitamín K a najmä omega 3 mastná kyselina DHA. Pomôcť nám môže aj sezónna, farebná zelenina a bobuľoviny. Na ďalšej snímke Aj štúdie môžete vidieť, ako príjem astaxantínu, čo je antioxidant obsiahnutý v rybách a morských plodoch, zvýšil toleranciu voči UV žiareniu podobnému červenému svetlu.
